Friday, October 16, 2015

CEKODOK LABU MUDAH dan sedap

Assalamualaikum...selamat pagi....xmo citer panjang2..nak citer pasal cekodok labu yg sedap ni....actually baru 2nd time menggunakan labu ni menghasilkan kuih muih ni....saje je nak cuba sebab teringin nak rasa...

Xsangka sedap juga cekodok labu ni...manis sedang2 je...xmuakpon...bagi yg suka makan labu better cubalah....anak2 aku memang suka sangat..xcukup diorang makan hehehe nak buatpon xdelah susah sangat...sekejap je dah siap...yg penting kena rajin...bahan2pon mudah je...


Labu siap kupas kulit

Labu yg dah siap di rebus

Lenyek bagi halus masa panas2 ni

Tambah gula pasir 

Tambah tepung gandum

Jemput2kan dalam kuali

Yg dah siap goreng....yummm...yummm

Serius sedap hehehe

Oklah dah layan gambar kan so aku tepek la resepi kt sini....kalau sape2 yg rajin wat cekodok or cucur or jemput2 ni comfirm tau nak buat tp aku letak gak la resepi yg aku buat...xsusah la... cuma hasil aku google ada macam2 versi cekodok ni...ada yg tambah yis nak bagi kembung...ada letak soda bikarbonat...tapi yg aku buat ni just 3 barang je...hasilnya ok..xde lembik or kempis2..hehehe

BAHAN-BAHAN
separuh labu saiz paling kecil~kupas dan potong n basuh
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula~aku letak suku je
Garam secubit~optional

CARA:
1. rebus labu hingga lembut kemudian lenyek bagi halus
2. Tambahkan gula pasir..leyvtambah or kurang ikut kemanisan dikehendaki
3. Tambah tepung...gaul bagi rata..sukatan tepung ni actually tgk keadaan labu tu..agak2 kalau tepung kurang ley tambah tp make surw jangan terlebih nanti keras...macam nak buat cekodok pisang tu la...agak2 je sukatan tepung tu ye...
4. Gaul sebati dan ley la goreng dalam minyak panas...dah perang ely angkat n  ngappp..heheh


3 comments:

  1. Dap erm nmpak cucoq labu tu..
    Esok lusa nk buat lah..
    Tghari ni kita buat masak lemak labu dulu..
    Pair dgn ikan rebus ayaq asam..
    Syukran sis! :-D

    ReplyDelete
  2. Blm pernah buat. Kena buat ni. Mcm best je

    ReplyDelete

TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi