Assalamualaikum...selamat pagi....xmo citer panjang2..nak citer pasal cekodok labu yg sedap ni....actually baru 2nd time menggunakan labu ni menghasilkan kuih muih ni....saje je nak cuba sebab teringin nak rasa...
Xsangka sedap juga cekodok labu ni...manis sedang2 je...xmuakpon...bagi yg suka makan labu better cubalah....anak2 aku memang suka sangat..xcukup diorang makan hehehe nak buatpon xdelah susah sangat...sekejap je dah siap...yg penting kena rajin...bahan2pon mudah je...
Labu siap kupas kulit |
Labu yg dah siap di rebus |
Lenyek bagi halus masa panas2 ni |
Tambah gula pasir |
Tambah tepung gandum |
Jemput2kan dalam kuali |
Yg dah siap goreng....yummm...yummm |
Serius sedap hehehe |
Oklah dah layan gambar kan so aku tepek la resepi kt sini....kalau sape2 yg rajin wat cekodok or cucur or jemput2 ni comfirm tau nak buat tp aku letak gak la resepi yg aku buat...xsusah la... cuma hasil aku google ada macam2 versi cekodok ni...ada yg tambah yis nak bagi kembung...ada letak soda bikarbonat...tapi yg aku buat ni just 3 barang je...hasilnya ok..xde lembik or kempis2..hehehe
BAHAN-BAHAN
separuh labu saiz paling kecil~kupas dan potong n basuh
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula~aku letak suku je
Garam secubit~optional
CARA:
1. rebus labu hingga lembut kemudian lenyek bagi halus
2. Tambahkan gula pasir..leyvtambah or kurang ikut kemanisan dikehendaki
3. Tambah tepung...gaul bagi rata..sukatan tepung ni actually tgk keadaan labu tu..agak2 kalau tepung kurang ley tambah tp make surw jangan terlebih nanti keras...macam nak buat cekodok pisang tu la...agak2 je sukatan tepung tu ye...
4. Gaul sebati dan ley la goreng dalam minyak panas...dah perang ely angkat n ngappp..heheh
Dap erm nmpak cucoq labu tu..
ReplyDeleteEsok lusa nk buat lah..
Tghari ni kita buat masak lemak labu dulu..
Pair dgn ikan rebus ayaq asam..
Syukran sis! :-D
Wahh sedapnya, nak try lah
ReplyDeleteSedap cuba la
DeleteOk sat na kami nk try
DeleteBlm pernah buat. Kena buat ni. Mcm best je
ReplyDeleteKlu suka labu mmg best ni
DeleteBerapa gram labunya bonda?
ReplyDeleteXtimbang la pulak.. Biasa dlm separuh bagi labu yg kecik.. Klu labu besar ambil suku je... Actually biasa buat agak² je.. Masa gaul tepung tu agak² lembik sgt tambah lagi tepung...
Deleterasa nya elok kurang kan gula....sbb labu tu pun dah manis... kmi dah buat mmg sedap utk minum ptg... mudah pula utk buat dn murah ...pisang goreng pun skrg dah mhl sgt...hehehehe
ReplyDeleteMmg sedap..saya sgt suka..labu ni bt kueh koci sedap sgt..hihi..
ReplyDeleteMmg sdap...
ReplyDeletecekodok sukun lg sdap
Lg la pkai sukun yg da benyek
Fuhh...marblesss sngt
Wangi je bau dy time goreng tu
Dah cuba buat tapi knp isinya mcm lembap lg
ReplyDeleteMemang teksturnya agak lembik lepas bancuh.. Sy guna sudu utk cedok kemudian goreng.. Klu terlebih tepung nanti teksturnya agak keras bila dah masak...
Delete