yang di atas ini ialah rupa belimbing yang telah di rebus...nie pon kira masih belom betul2 kering lagi tp dah boleh di gunakan untuk wat sambal atau nak guna untuk buat gulai lemak ker, nak buat air asam ker...tapi seeloknya masak biar betul2 kering dan hitam sebab dia boleh tahan lama..kalau yg macam nie kalau xletak dlm peti dia akan cepat naik kulat...rasa pon akan lari sket laa... oklah kt bawah nie rupa sambal hitam yang siap di masak..walaupon rupanyer nampak kurengg gitu tp rasanya wallah...sedap ko...tyr la makan ngan nasik panas-panas..time-time nak bersahur memang bes makan menda nie..heheh
Bahan:-
20 biji cili padi
segenggam ikan bilis
5 ulas bawang merah
1 sudu teh garam
3-4 ketul belimbing buluh( yg telah di rebus sampai kering airnye selama beberapa jam)
cara-cara:-
tumbuk semua bahan-bahan nie kemudian goreng dalam minyak yang sedikit sampai garing dengan api perlahan...sedia di makan dengan nasi yg panas-panas...sodap
p/s: sukatan bahan terpulang pada setiap individu..kalau suka masam lebihkan belimbing, kalau nk pedas banyakkan cili suka rasa manis-manis banyakkan bawang...bese org pahang terutama kt kuala lipis tahu resepi nie...ada macam-macam versi dan cara nak masak sambal nie tapi nie versi yg simple yg selalu aku guna...try n error ok.. :)
memang power punya. saya pernah rasa kat kg. keledek k. lipis. wau ..... berdesing , tapi best...
ReplyDeletebelimbing buluh hijau lebih sedap dari belimbing buluh kekuningan.
ReplyDeletenak lg sedap guna ikan bilis mahal skali. keringkan sikit buat skrg tahan sampai raya......