Seekor ikan patin saiz sederhana di bersihkan dan di kelar-kelar...xpayah potong ye..just buang perut jek
2 ulas bawang merah
5 ulas cili kecik- aku taruk lebih sebab nak pedas
sebatang serai di hiris halus
sedikit halia
2 inci kunyit hidup
3-4 sudu besar tempoyak baru- jgn la guna tempoyak yang da lama t masam xsedap tau...
2 helai daun kunyit
bunga kantan dihiris halus- yg nie kalau xdepon xpe...resepi asal xletak
daun kesum di hiris - yg nie pon sama..resepi asal xletak
cara:-
- tumbuk cili+bawang+serai+halia+ kunyit+garam
- gaulkan dengan tempoyak
- lumurkan di keseluruhan ikan
- taburkan bahan hiris
- balutkan dengan daun kunyit
- balut sekali lagi dengan daun pisang kalau nk lebih berkuah balut dengan aluminium foil...
- boleh di bakar atau dikukus hingga masak- resepi asal memang bakar tapi aku selalu kukus coz rempah dia xlah kering dan sedap di makan..kalau bakar dia kering sket
No comments:
Post a Comment