Monday, March 14, 2011

Kerabu Ikan terhangatt...

wahhh ari nie masak bukan main lagi..bagi aku ini dah di kira speacial coz b4 this juz masak yang simple2 jek maklumlah hanya berdua je nak makan...setakat ikan goreng ngan sambal ikan bilis da cukup dah...tengah dok ronda kat blog DTS-Mat Gebu..ternampaklah satu resepi kerabu ikan "Japanese Macekeral" dia yang nampak menarik..sebab aku nie memang suka pada kaum kerabu nie..so memang seswaii lah heheh
tengok jam..alahai dah dekat kul 11.30 mana nak cari ikan "Japanese Macekeral" yg segar..lagipon dok kat pedalaman nie manalah nak jumpa so pergilah jugak jengah kat pasar kot-kot ade ikan laen yg best..ikan tongkol ke..oppss tetiba je kan nampak ade ikan cencaru saiz sedang..rembat la apa lagi kan..beli apa yg patut so terhasil lah resepi kerabu ikan yang memang bestttt gilerr..memang giler aku makan tau..habis diet aku ( kononnyer..) sedap sangat so xrugi cuba.. cuma utk resepi nie aku da ubahsuai sket la ikut kesesuaian bahan yg ader so Che Mat jgn maraa eee...tp kan memang sedap lah..huhuhu macam nak makan hari-hari pon ader... resepi asal di sini ok..
Ni cili jeruk yang aku try wat hasil dari resepi dr kawan-kawan KR..oklah kan..nak resepi check sini..
my peberet..terung bakar cicah dengan cili jeruk+ kicap memang terangkattt...
yg ni adalah ikan sambal...bese-bese jek tp kalau nak tengok resepi boleh check kat bawah yek..layannn...
of coz la yg nie kerabu ikan terhangat...

Kerabu Ikan

Bahan:-
- isi 1 ekor atau 2 ekor ikan tongkol atau apa-apalah yg anda suka..kembung pon orait gak..ikut resepi asal dia panggang aku maleh juz goreng jek senang..rasanya rebus pon boley..amek isi sahaja dan cincang halus
- bawang merah yang di hiris halus-halus
- 8 biji cili padi hiris halus-halus
- sedikit belacan di larutkan dalam 2 biji jus limau kasturi
- garam dan gula ikut kesesuaian rasa
- 1 biji tomato yang di potong dadu
- resepi asal letak air asam jawa..aku xletak coz xde asam jawa kat umah..rasa tetap bestt

cara:-
gaulkan sebati semua bahan tadi dan sedia di makan dengan nasi panas-panas..yum..yum..

Ikan sambal

Bahan:-
ikan yg dah di goreng dahulu
2 sudu makan cili kering*
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
1 btg serai
1/2 inci belacan*
3 biji cili padi*
garam dan gula seckup rasa
air limau kasturi @ air asam jawa
air
bawang hiris sebagai hiasan

cara:-
  1. tumbuk semua bahan bertanda * bagi lumat
  2. tumis bahan tmbuk hingga garing
  3. masukkan cili kering dan biar sampai terbit minyak
  4. mssukkan sekali serai yang di titik
  5. tambah air sedikit dan masukkan jus limau atau air asam jawa
  6. perasakan dengan garam dan gula
  7. masukkan bawang hiris dan bolelah letak ikan yg telah di goreng..golekkan sebentar dan bley di ngapp...




No comments:

Post a Comment

TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi