sedapnyerrr makan sambal terung masak simple cam gini jek...xpayah lauk laen pn xper..manis-manis pedas tu yg membuatkan makan x ingat hehehe aku nie memang suka lauk-lauk yg simple janji sekali masak habis di makan so xderlah berlaku pembaziran kan...apapun sesape pon mesti reti nak buat menu yg simple nie...sedap xsedap tu lain cerita janji masak kan..hehehe
Ingat kalau si Auni nie dah mula masuk sekolah nanti nak ajak la dia masuk dapur sekali sekala tolong ibu dia masak..bukan lah nak mendera atau apa tapi saje nak bagi pendedahan awal tentang dunia masak memasak nie..sebabnyer xrugi kalau dari awal da tahu masak...xderlah jadi anak dara pemalas kan...
aku dulu pon belajar masak dr pengalaman sebab dr kecik memang dah di suruh wat macam-macam..masa mula-mula dulu ingat lagi menda yg memula aku kena buat di dapur ialah kukur kelapa tp bukan pakai mesin tau pakai kukur parut yg org dulu punya...secara manual...dah kukur perah santan..dan yg memang ari-ari kena buat ialah buat sambal...
apapon kan..menda nie sume memang dr awal kita sendiri kena asuh, bukan soal minat atau xminat tp da jadi kemestian bagi org pompuan nie..jadi Auni...ibu tunggu je la 2-3 tahun lagi..heheh da dapat pembantu...hehehe oklah apa kata jom layan resepi yg mudah nie...
Bahan:-
3 biji terung di belah dua dan di goreng dalam kuali sebentar
segenggam ikan bilis
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1/2 inci halia
seikit belacan* optional
2 sudu cili kering blend
garam dan gula secukupnya
cara:-
- tumbuk kasar ikan bilis+bawang+halia+ belacan
- tumis sampai garing
- masukkan cili blend dan tumis sampai naik minyak
- tambah garam dan gula secukupnya
- masukkan terung dan gaul sebati
- sedia di hidang
Betul betul sedap. Baru i try... dapat pujian dari suami dah... thank u warisan bonda...
ReplyDelete