untuk kek nie aku buat 2 adunan...dapatlah kek yg besar dalam 3kg lebih...tu yg xcukup fresh cream nak deco n buat bunga...buatpon da lewat malam so nak xnak terpaksa la teruskan...kek nie aku sponsor utk hari guru kat sekolah....taun nie sian xde kek hehe walapon aku segan nak tunjuk kek yg huduh nie...walau xcantik tapi kek nie sedap lah juga...dari 10 bintang aku kasi 8 bintang....sedap cuma xberapa cantik jek...
ceri hitam yg aku guna...aku guna yg dalam tin tu...1 tin yg kecik tu mmg berlebih2 cukupnya.... |
tunggu masa nak cincang halus...kalau letak sebijik2 cam nie tercekik plak hehe so kita kena cincang ye |
selepas di layer....ku potong pada 3 bahagian.... |
memang best la so pas nie xyah da g beli kat kedai...ley buat sendiri hehehe |
masih ditahap amatur....biasalah practise make perfect kan....aku nie serius mmg xreti sangat... |
ceri tu menaikkan seri....actually fresh cream xcukup la...terpaksa la berjimat cermat |
abaikan yg comot2 tu ye...mmg xde seni mendeco... |
air dari ceri tu meleleh...menjadikan kek nampak comot |
jangan kutuk aa...mmg xcantik |
hasilnya walaupon xberapa cantik tapi puas hati... |
oklah nie resepi yg aku guna utk kek yg aku buat nie.....bagi aku resepi nie memang best...aku xubah apa2pon...cuma aku xisi coklat emulco tu jek....jom la try...mmg sedap terima kasih pada empunya resepi...mintak izin letak resepi u di sini ye semoga dipanjangkan lagi ilmu yang dikongsi....maceh...heheheh
Kek Span Coklat
Sumber: http://rahelblog-rahel.blogspot.com
Bahan:
200g tepung kek
200g gula kastor
110g mentega cair/minyak masak
100g air
40g serbuk koko
20g ovalette
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh emulco coklat
Cara membuat:
1.Griskan acuan bulat berukuran 9 inci.
Lapik dengan kertas serap minyak.Panaskan ketuhar pada suhu 180'C.
2.Satukan gula kastor,ovalette,tepung kek,serbuk penaik dan telur dalam mangkuk adunan.
Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.
3.Perlahankan kelajuan dan masukkan air,emulco coklat dan serbuk koko.Pukul lagi
selama 5 minit.
4.Tuangkan mentega cair dan gaulkan dengan senduk kayu hingga sebati.5.Tuang adunan ke dalam acuan.Bakar selama 45 minit (sehingga masak).
No comments:
Post a Comment