CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, June 12, 2012

TIRAMISU...akhirnya aku buat juga...

setelah sekian lama melihat-lihat...mengintai-intai resepi tiramisu nie...dan sekian lama juga bahan-bahan untuk tiramisu tu terperam kat 'gobok' akhirnya terhasillah juga tiramisu yg sememangnya meletop sedap bangatttt nie....bagi pengemar2 cheese sudah pasti merasakan ianya sedap..kalau yg xmakan cheese xdapet la den nak nolongnya ehhh...

 nielah rupa tiramisu yg aku da buat tu...memang kena makan dgn sudu...cam eskrem plak rasa dia hehehe aku memang pengemar cheese so sedap je bagi aku....

 banyak jugalah resepi yg aku ambil dan compare...kebetulan aku tersalah beli sour cream...ingat nak beli yogurt asli tapi kepala bila da berada di Bakery terlupa plak...tangan gatai-gatai mencapai sour cream...kotak besar plak tu so nak xnak tiramisu aku nie aku masukkan jugalah sour cream...xdelah menderhaka kat resepi sebab ade juga resepi yg aku jumpa tu pakai sour cream.....xsia-sia sebab sedap jugak lah bagi tekak aku..tekak org lain xtahulah kan...

biksut ladyfinger yg bese org guna utk tiramisu nie...





nak membuatnya pon xdelah serumit mana cuma bahan-bahan yang digunakan agak susah nak cari  mahal la...satu adunan yg aku buat nie dapatlah 3 tupperware nipis dan 1 lagi tupperware kecik...oklah sebab boleh bagi kawan2 rasa....aku buat ade yg 2 layer dan ade yg satu layer je so sebab tu boleh dapat banyak...bukan apa senang nak diagihkan....kalau yg suka buat tebal memang ngam-ngam satu bekas yg besar...oklah tu puas makan...

terima kasihla kepada penyumbang resepi...aku banyak rujuk pada blog-blog nie disini dan disini. juga disini ye... dan akhirnya membuat tiramisu nie mengikut kesesuaian bahan yg ada....tengok diorang buat memang menggoda....so apa lagi mai la buat sekali sekala kan....

oklah cara aku buat di bawah ye...nak tengok resepi asal ley klik kat link yg kt atas tu selamat mencuba bagi yg dah belom mencuba...

BAHAN-BAHAN:
24 keping biskut lady finger ~ aku guna 1 peket yg besar tu
250gm cream cheese
1 cawan gula ~ aku lebihkan sket
1 cwn whipping cream ~ akupon lebihkan juga
1/2 cawan sour cream 
1 peket serbuk nescafe ~ aku guna yg old town classic
air secukupnya ~ utk bancuh nescafe
serbuk koko ~ utk ayak

CARA:

  1. pukul whipping cream sampai pekat dan ketepikan
  2. dalam mangkuk lain pukul cream cheese dgn gula sampai sebati
  3. masukkan sour cream dan kacau gitu-gitu ( aku pakai putar jek)
  4. masukkan whipping cream tadi dan gaul sebati
  5. rasa la tahap kemanisan dan kemasaman cream tu...kalau xmanis ley tambah gula
  6. celup biskut lady finger tu dalam air nescafe...aku golek2kan kasi lembut sket pas tu susun dalam loyang/bekas or what ever ( aku letak dlm tupperware nipis jek...jangan la rendam lama-lama sangat..
  7. dah siap susun curahkan adunan cheese tadi dan ratakan....ayak la serbuk koko bagi cantik...xnak pon xper Aiman xkesah heheh....nak tebal boleh nak niis boleh...aku buat sampai biskut tu xberapa nak nampak....ulang la cara nie sampai berapa lapis yg kita nak...aku buat 2 layer je..ade juga yg aku buat satu layer so terpulanglah....nak banyak bekas 2 layer aje lah..hehehe
  8. akhir sekali mesti adunan cheese diatas then ayakkan serbuk koko or ade juga yg ayak serbuk nescafe ( aku takut pahit sgt je)utup then letak dlm peti biarkan semalaman baru makan.....jgn ltk kt freezer lak..
  9. sedap makan sejuk2...




http://zaazu.com

4 comments:

  1. Salam kenal dan kunjung bls cikgu...mksih ye sdi gahh dpur kcik kak tu...kak pun dh lama xbuat tiramisu ni...tpi dlm hti tu ada rsa nk buat..cuma xthu bila la tu...

    ReplyDelete
  2. Salam Cekgu Maz.tiramisu mmg sedapp...yummy..

    ReplyDelete
  3. mantap nih :)
    Nice blog :)
    salam kenal sobat :)
    di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

    ReplyDelete

TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi