Wednesday, November 6, 2013

ASAM PEDAS MUDAH

Salam  uolss.....boringnya hari nie sebab nak key - in online semua sistem xok lagi sekarang nie...kerja bertimbun-timbun...bebudak tengah exam sekarang...sekolahpon ada lebih kurang 2 minggu je lagi sebelom melabuhkan tirainya....waaa mood bercuti dah mari nie...bila bercuti memang kalau boleh xmo buat apa-apa dah...nak dok guling2 je kat umah ngan anak-anak....

oklah xde menu istimewa sebab org yg masakpon memang bukan dari kalangan mereka-mereka yang pandai masak...bagi aku memasak nipon adalah merupakan satu seni di mana seni nie memang xboleh nak ditiru2...ianya adalah anugerah...chewah tai xdinafikan org yg rajin memasak insyaAllah akan pandai juga akhirnya...harap2 la akupon boley pandai satu hari nanti...urmmm...



ari nie juz nak tayang asam pedas yang biasa2 je..memang xsama dengan asam pedas lain...sebabnya ni asam pedas org yang nak cepat n untuk org yang macam aku ni la...hihi aku kalau boleh nak cari resepi asam pedas yang mudah2 je....oklah resepi nie xcilok mana-mana..aku memang masak asam pedas dgn cara nie sejak zaman anak dara dulu lagi....resepi nipon banyak benda yang aku skip so jadi la asam pedas mudah nie...so simple...rasanya pulak bagi aku memang oklah sebab aku yg buat dia..kalau nak ikut resepi asam pedas kat dapur lain memang jauh beza....hihi berbeza bukan dari apapon..juz dari bahan-bahan yang digunakan aje...maklumlah kan..asam pedas nie kan berbeza ikot negeri..asam pedas Melaka lain..asam pedas Kelantanpon lain...asam pedas Johorpon lain....so cubalah yang mana kita rasa berkenan....hihi


RESEPI ASAM PEDAS IKAN 

BAHAN-BAHAN :
2 ekor ikan ~ xkisahlah ikan apa-apapon
3sb cili kering kisar
3 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2sb air asam jawa
2 tangkai bunga kantan atau tomato
3 tangkai daun kesom
1/2 inci belacan ~ optional
garam n gula secukupnya

CARA:
  1. tumbuk lumat bawang merah, bawang besar n bawang putih serta belacan
  2. tumis hingga garing
  3. masukkan cili kisar dan goreng lagi sampai pecah minyak
  4. bila cili dah betul2 masak masukkan air asam jawa, air, garam dan gula
  5. biar mendidih sedikit baru masuk ikan, daun kesom dan bunga kantan atau tomato
  6. bila ikan dah masak dan kuah sedikit pekat boleh di tutup api dan dihidang




13 comments:

  1. saya dah cuba..mudah dan senang, terima kasih kerana share resepi ni ;)

    ReplyDelete
  2. Tengah cari idea nak masak dinner malam ni.. Nampak cam senang je... Boleh dicuba... Tq for sharing....

    Jemput drop by ye... http://healthy-life-hanaziq.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. dapnyaaa...nak try nanti ni.. hihi..

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Ce try google daun kesum...banyak infi akan keluar

      Delete
  5. Sis...klau x letak daun kesom agak2 menjadi x asam pedas ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jadi je tp aroma daun kesom tu xdelah....biasa asam pedas mesti nk kena ada daun kesom...bunga kantan xde xpe...hihi

      Delete
  6. mmg power dah try dah seedappp...

    ReplyDelete
  7. mmg terbaek sedapp dah try dah sgt mudah...

    ReplyDelete
  8. Nmpk mcm senang..blh try arini..

    nnti blh drop by blog saya.. www.naturevitaminstoyou.blogspot.com

    tq..

    ReplyDelete
  9. Kalau tak pakai daun kesum n bungs kantan tak la dak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boley je...tp aroma asam pedas kurang menyengat la......kntan n kesom tu just nk bg bau n rasa lebih kick...hihi tp klu xdepon xpe ttp jd gak asam pedasnya

      Delete

TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi