Ni la hasilnyer utk malam ni... |
Suka sebab menjadi tapi lain cket la rasanya berbanding yg KFC punye tu...xtau la lain camner tp mmg berbeza la...iras2 adik tiri je...lgpon resepi yg digunakan ada la tambah bahan2 yg KFC xletak hihi
Oklah kali ni resepi aku rujuk dr dapur Madiha disini dan dapur Lina Teratak Mutiara Kasih disini mmg sesuai la buat klu ada ank2 yg suka
Kentang yg dah siap lenyek |
Dah siap rebus campur dengan serbuk blackpaper cket |
Oklah utk resepi dan langkah penyediaan aku tulis semula disini ye tapi ni yg ikut cara dan sukatan aku la...klu nk tengok yg asal ley la ke link yg diberikan....
BAHAN-BAHAN:
utk mashed potatoes:
5-6 biji kentang ~kupas kulit dan rebus sampai empuk
1/2 st serbuk black paper
2-3 sb susu segar ~ ley tambah or kurang sbb nk sampai kentang tu lembut je
CARA:
- Rebus kentang sampai empuk
- Toskan air dan dlm bekas yg sesuai campurkan semua bahan kecuali susu dan lenyek kentang hingga lembut
- Masukkan susu cket2 hingga teksturnya jadi gebu
Ni la step yg aku buat...mudah |
Utk gravynya :
1 biji bwg holland yg kuning tu ye
1 ketul kiub pati ayam knorr ~nk rasa fresh isi stok ayam yg dibuat sendiri
1/2 sb kicap
1/2 sb sos tiram
1/2sb sos tomato ~xisipon
1st serbuk blackpaper
2sb butter
4sb tepung gandum
3 cawan air
Daun saderi~ aku ganti dgn daun sup
CARA:
- Potong dadu bawang besar
- Panaskan butter dan tumis bawang hingga layu
- Masukkan tepung dan kacau jgn bg berketul
- Masukkan air dan kiub pati ayam
- Masukkan bahan lain
- Dan biar mereneh hingga pekat..kepekatan ikut suka
- Aku selepas dah campur semua aku blend dulu bg bwg hancur dan panaskan semula sampai pekat...sayang nk buang bawang2 tu..
Sangattt sedap...serius |
ini bukan fav anak2 je,maknya pun ikut sekali makan...
ReplyDeleteHihi tau xper..kdg2 buat sendiri puas hati lwy mkn puas....
Deletewahhh..mmg sedap..kentang nie kalau mkn dgn nsi pon lju.buat selera ank jgk
ReplyDeletesedap-sedappp....! boleh di coba nih...
ReplyDeletebwtol
Deletesedap jgk huhu jom add wechat aaye Adamnaqiuyyudin
ReplyDeleteboleh tahan
ReplyDeleteThanks Kak bg resepi.Dah Cuba.sedap.
ReplyDeleteThnx akk sbb share resepi ne . Kite buat lpas tu bgi kawan2 skola rse . Smua pakat cakap sdap .
ReplyDeleteGune susu segar apa yang sedap eh
ReplyDeleteBiasa guna dutch lady je..yg full cream lg best..xde.. guna apa2 susu segarpon boleh...
Deletesesekali ku rasa teringin..
ReplyDeletePakai susu tepung tak boleh ?
ReplyDeleteBoley je..bancuh la dgn air supaya jd mcm susu segar tu...cuma dr segi rasa maybe la xsama dgn yg guna susu segar....actually susu segar ni guna sikit je....so pkai apa yg ada je kt rumah...kita yg buat dia...
Deletekalau pakai susu pekat tu boleh tak?
ReplyDeleteXsurelah...xpernah cuba..tp mengikut pemahaman...macam kurang sesuai....
DeleteSusu pekat tu bkn susu... krim je sbnrnye... name melayu je ade "susu"
DeleteTerbaik. Makan dengan sos black pepper pun sedapp. ��
ReplyDeleteMemang sedap,cuma saya tambah susu segar untuk sos. Terima kasih dengan resepi.
ReplyDeleteLagi la lemak berkrim isi susu....
DeleteSalam.. First time cuba.. Alhamdulillah jadi... Suami ckp lg sedap dr kfc.. (blh caya ke.. Ahaks) ..walaupun bhn x cukup.. Susu segar dgn daun saderi xde... T.kasih sis kongsi resepi ni... Ank kecik pun suka... Sy bagi LIMA bintang*****
ReplyDeleteSedap la kot sebab bukan instant punye....bahan2pon fresh..kau xnak isi perasa kiub guna je semua bahan segar....sihatpon sihat.....buat sendiri puas hati makan....ley makan puas2...
DeleteSedap la kot sebab bukan instant punye....bahan2pon fresh..kau xnak isi perasa kiub guna je semua bahan segar....sihatpon sihat.....buat sendiri puas hati makan....ley makan puas2...
DeleteSory terslh tekan ur comment..actually utk buat ni better susu segar baru rasa dia xlari...klu xde ley guna susu tepung yg dibancuh dengan air...klu susu cair ni tekstur n rasa dia lain....apa2pun ley la cuba mana tau lg sedap....sy xpnh cuba n xsure sgt hasilnya nanti
DeleteOhh mmg best. Terbaik ah
ReplyDeleteyg kicap tu kicap masin ke manis ke?
ReplyDeletetq
ReplyDeleteassalam sis..nk tye..kicap tu..pki kicap masin ke manis?
ReplyDeleteSy guna kicap manis jalen tu je..actually kicap tu utk bg warna sedikit gelap...xguna byk2 so klu xde kicap manis..kicap manispon oj je
DeleteSedap nye..dah makan..
ReplyDeleteThank you share! 😃
ReplyDelete