Resepi utama hari ni cencaru sumbat sambal goreng...sedap sangat sebab dah lama xmkn ikan cencaru....hari ni pasar nampak ikan cencaru yg comel2 so beli la 2 ekor....cukuplah itupon xhabis...resepi ni xikut la resepi biasa2 org buat tu...sebabnya aku xberapa gemar sambal yg xdimasak..rasa cili tu kuat sgt..lgpon takut sakit perut...maklumlah perut ni xberapa tahan...
Bawang n cili da digoreng hingga layu |
Tumis cili sampai masak |
Bahan sambal da ready... |
Dah siap sumbat... |
Goreng cam biasa |
Ikan yg dah siap goreng... |
Oklah klu nk tengok resepinya kt bawah ye....
BAHAN-BAHAN
2 ekor ikan kecil
3-4 ulas bawang kecil
5 biji cili padi..nk pedas tambah la lg
1/2 inci kunyit hidup~xltkpon xpe
1/2 Inci belacan ~bakar dulu
2 sb Air asam jawa yg pekat ~xltk ganti ngan cuka n limau kasturi
1sb sos tiram
2sb cili kisar~ley ganti ngan cili kering biasa..malas nk tumbuk sebenarnye
Garam n gula secukupnya
CARA:
- siang n bersihkan ikan..belah belakang dan perap garam kunyit...
- Bawang hiris dan kemudian Goreng sampai layu...goreng sekali cili padi
- Tumbuk kasar bawang..cili padi..belacan..kunyit ketepikan
- Panaskan kuali ngan minyak sedikit...tumis cili kering hingga garing...masukkan air asam..garam ...gula n sos tiram...
- Bila cili da betul2 masak masukkan bahan tumbuk dan gaul sebentar
- Sumbatkn ke dlm ikan td
- Ikan digoreng hingga masak
No comments:
Post a Comment