Apapon hari ni gagahkan juga mencuba...lgpon ank2 dah makin membesar ni haruslah rajin buat itu ini untuk santapan...kalau mula2 kawin berdua...kini dah ada 5 mulut yg nk kena suap..asyik beli je kopak kulit kepala kih kih kih
Oklah resepi ni aku amek dr fb dan dikatakan sumbernya dari chef Hanieliza....tgk cara n bahan mudah je so semangat gak la nk mencuba...nanti2 aku letak link..kalau dr fb ni susah nk copy link...pakai handpon je ni...kes nk cpt update hihi....
Pulut da siap basuh |
Da gaul dgn santan dan garam...tinggal nk kukus je |
Pulut da masak then tekan2 dlm loyang |
Bancuhan atas tapis masuk dlm loyang pulut |
Sedia di kukus |
Taraaa....da siap kukus tapi lobang2 la.. |
Da siap potong...still suam2 lg sbb tu xcantik |
Sape yg suka boley la mencuba...xrugi..dr resepi yg aku dpt ni...aku guna loyang 8"...memang banyak hasilnya...siap boley bg kat MIL lg....tupon byk lagi baki...memang berbaloi buat sendiri tau....puas makan....aku xdelah selalu nk buat...sesekali boley la dijadikan juadah minum petang...emmm best sgt...
Hasilnya even atas xrata sgt tp rasa not bad |
BAHAN-BAHAN:
lapisan pulut:
2 cawan pulut ~basuh n rendam 3 jam
2 cawan santan cair ~ aku guna 1 kotak kecik santan + 1 cawan air je
1/2 st garam
Lapisan atas:
3/4 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula
1/4 cawan tepung kastad
2 cawan santan pekat ~aku guna 1 kotak santan + 1 cawan air je
1 cawan air pandan
Pewarna hijau cket
1 biji telur
1/2 st garam
CARA:
- Campurkan semua bahan pulut ke dlm loyang yg sesuai dan kukus lebih kurang 30 minit
- Da masak Keluarkan dan mampatkan dalam loyang 8"..tekan2 bg padat
- Bahan lapisan atas dicampur dan dikacau sebati
- Kemudian tapis ke dalam adunan pulut tadi
- Kukus lg dalam 30 minit sehingga masak
- Sejukkan sebelom dipotong menggunakan pisau plastik
Selamat mencuba
salam ziarah
ReplyDeleteFuhhh. Gatal plak rasenyer tangan nak buat petang nie. Minta izin share sikit ye resepi ni. Hehehe. Ada masa nanti singgah2 blog saya http://www.mamafisya.com/
ReplyDeleteDah cuba....nampak sedap x potong dan rasa lagi.....sbb bulan puasa ni...harap2 tip top.
ReplyDelete