Salam siaran semua...siaran tertunda lama ni....heheh ni buat tart bukan kena tunggu raya baru buat..sebenarnya buat ni sebab ada cousin mengidam...xnak menghampakan buatlah satu adunan. memang sedap makan panas2...
Sebelom ni aku pernah share resepi kuih tart ni tp kali ni sebab nak buat versi bunga dan bulat2 cam ni ada sedikit pengubahsuaian...untuk tart gulung xperlulah letak telur baru teksturnya genu n lembut...utk tart jenis yg macam ni perlu letak sebijik telur kuning nak bagi dia xberderai bila dibentukkan..
Untuk inti kali ni guna b3li siap..kalau nak buat sendiri lagi la sedapnya kan...
Bentuk tart paling senang..hehehe |
Oklah resepi tgk kat bawah ye....cubalah kot2 sesuai dengan selera...ada macam2 resepi....
Bahan-bahan:
1 biji telur kuning
400 tepung gandum
1sb tepung jagung
1sb tepung kastaD
2sb susu tepung
4sb gula castor
250gm butter
Cara:
- Gaulkan dengan senduk kayu je butter dan gula...masukkan telur
- Ayak bahan lain dan masukkan ke dalam adunan butter...
- Uli hingga doh xmelekat di tangan...tepung tu jangan masuk sekaligus...masuk sikit2...adunan xhabispon xpe....
- Bila dah siap rehatkan doh 1/2 jam
- Dah siap terapkan ikut suka guna acuan sesuai....
- Nak kudah bulat2kan je..isi i ti dan bulat2kan benruk lo jo g sikit..
- Bakar suhu 160°c-170°c selama 20-25 minit atau sehingga masak....kalau nak lembut jangan terlebih bakar...dah masak sejukkan sebelum simpan dalam bekas kedap
No comments:
Post a Comment