Monday, September 28, 2015

POPIA GORENG DAN SOS PENCICAH SEDAP

Selamat petang......still jerebu teruk kan...kat sini dpt la cuti sehari...lama dah mendap kt umah...boring plak rasa hihi.... klu dok umah asyik makan je la kejenya...

Tengahari ni xmasak...petang kang baru jumpa nasi...so sarapan merangkap lunch ni just buat popia goreng....dah lama simpan hasrat nk buat...baru ada kesempatan....teringin punya pasal gagahkn juga buat...mudah jepon tp tu la....M besar byk sangat...kihkihkih

Kali ni inti dia aku tumis sket dgn isi ayam dan udang...saje nk bagi ada rasa....buat ikut citarasa sendiri...alhamdulillah xmenghampakan....sos pencicahpon aku buat sendiri dan serius sedap giler...xjumpa la klu beli kt luar....klu beli tu sosnya cair je..rasapon ala2 je kan....buat sendiri memang puas hati... klu dulu2 aku cairkan je cili sos jalen tambah gula....pon sedap juga tp simple sangat..kali ni nk rasa sos yg pekat..pedas...manis gitu...
Sos sedang mendidih

Cam ni la rupa sos tu sebelom di blend

Abaikan gulungan yg xcomei...xreti gulung hihi

Pas buat terus goreng memang terbaik heheh

Sos dah siap....aku suka bawang tu berketul2 cam tuh...


Hasil buat sendiri puas makan....

Posing sket isi dalamnye...menarik dan tertarik hahaha


Nampak x isi ayam dan udang tu....sedap uolls

Makan ngan sos pencicah homemade memang sedap sangat

Aku buat dapat banyak juga so lebih simpan dlm peti..nk makan ley goreng je....sape2 yg ada anak ramai yg makan sayur...hihi ( anak aku xbape suka sbb sayur byk sgt)  ley la buat...mudah je....sedap n berkhasiat semestinya....ubah selera dari dok beli je kan....boley hidang utk minum petang...

Oklah aku tepek la resepi disini...bagi citarasa aku...memang ok sangat hasilnya..nk tau seswai ngan uolls better cuba la dulu kan....ley ubah ikut selera kita ...

BAHAN -BAHAN:

sebiji lobak merah saiz kecil
Sebiji timun saiz kecil~buang biji
Setengah biji sengkuang
Segenggam tauge
3sb udang yg xde kulit tu
Isi ayam cincang ~ikut suka nk byk mana
2 ulas bawang putih ~cincang halus
Serbuk lada hitam ajishio
Setbuk lada sulah
1sb sos tiram
Sedikit patibkiub ayam jika suka
Garam secukupnya

CARA:
1. Tumis bawang putih hingga garing
2. Masukkan isi ayam dan udang..goreng hingga masak
3. Masukkan lada hitam...lada sulah...sos tiram...garam...kacau hingga air udang kering
4. Sayur2an tu disagat halus dulu ye pastu masukkan ke dlm tumisan td...gaul gitu2 je jgn sampsi sayur kembik sangat...tutup api sedia di guna..

SOS PENCICAH
3sb cili kering blender
1/2 cawan gula pasir
Suku keping gula melaka
5sb cuka makan
1 cawan air
1sb tepung jagung
2ulas bawang putih cincang
1/2sb udang geragau kering

CARA:
1. Masukkan semua bahan kecuali tepung jagung...
2. Masak hingga kuah mendidih...kena masak lama api perlahan supaya cili betul2 masak
3. Masukkan udang geragau kering dan tepung jagung
4. masukkan kuah ke dalam blender dan blend sekejap bg hancur..
5. Masak semula atas api hingga pekat..rasa la klu xcukup manis tambah gula pasir...xcukup masam tambah cuka...klu terlalu pekat tambah sikit air panas...agak2 la kita nk sedang mana...dah sejuk sos ni akn bertambah pekat...











1 comment:

  1. Terbaekkkk....tengok pon dah tahu sedap...mengencis habis ailio hakak kene buat gak ni....kikiki

    ReplyDelete

TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi