Hari ni menu utama juz ikan masak pindang my style...lawan ngan ikan perkasam...xtoleh kiri kanan makan....2 pinggan comfirm licin..ekekek
Didihkan dulu... |
Ni budak bertiga bru je tido..baru la ley nk bernafas cket..jap g bangunlah tu...oklah ley tgk cara nk buat masak pindang ni....rasanya masak pindang yg bese aku tgk kebanyakkannyer musti letak serai...yg ni xde isi serai ok...versi org nk cepat ni...main campak n rebus...tapi berkhasiat
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan kembong saiz besar
3 cawan air
1inci kunyit hidup ~hiris
1 biji bwg putih ~hiris
1 ulas bwg merah~hiris
1 inci belacan ~ Bakar...klu xltkpon xpe
1 keping asam keping
Tomato potong bulat jika suka
3-4 biji cili padi
Garam
Daun kunyit ~ikut suka nk isi..xnkpon xpe
CARA:
- Rebus air dgn semua bahan kecuali ikan dan daun kunyit hingga mendidih..guna api sederhana je
- Masukkan ikan dan carikkan daun kunyit
- Tutup dan biar ikan masak dgn api perlahan
- Lg lama lg sedap
- Perasakan masin masam...sedia di makan
No comments:
Post a Comment