Siaran tertunda...pinnn...pin.....pinnnn.... heheheh 1st time buat nasi kerabu sendiri set lengkap ni...nasi kerabu adalah one of my faveret...kalau g beli kedai pepagi tu wajib carik nasik kerabu....paling suka makan dengan daging goreng or daging bakar....mantap betul....
hidangan ni sebenarnya xdelah susah mana cuma leceh sebab banyak benda nak kena sediakan....dan yg paling susah (bagi aku la kan...) nak carik kelapa segar....aiiiyooo yg ni la membantutkan hasrat utk buat nasi ni....
Ari tu ada beli kelapa parut..ada lebih so terfikir nak buat gak even kelapa xberapa nak cukup....lastnya sambal tumis budu aku tu aku guna santan kotak je...kalau korang tengok dia xpecah minyak dengan cantik kan? Huhuhu tapi jangan pandang sebelah mata tau....walau xpecah minyak dengan cantik....walau gitu2 je tapi rasanya memang terangkat...mendapat pujian kawan2 ni...hahahh berlagak tol...tapi serius la....cuma kalau korang2 nak buat better guna santan segar....
Kat umah aku ni memang ade pokok bunga telang so xyah la pakai pewarna...memang cantik je..wangi dengan aroma daun pandan dan serai serta limau purut....sambal ikan aku guna ikan selayang yg besar2 sikit...Aku suka kelapa goreng yg macam ni....ade org xde goreng2 macam aku just gaul2 gitu je kan...aku suka yg agak2 kering....kelapa goreng yg versi aku ni kalau xhabis boleh simpan lama dalam peti n boleh digunakan untuk buat kerabu kacang botol ke...kerabu tauge ke...just gaul n tambah asam limau je...
|
Isi ikan rebus asingkan tulang |
|
Tumbuk bahan2 nak buat kelapa goreng |
|
kelapa goreng sedap ni... |
|
Sambal tumis budu...bokey la...xjd sangat |
|
Sambal lada... |
Nak tulis resepi lengkap ke...xyah la kan..korang2 lagi terer masak...heheheh aku tulis serba ringkas dulu...t ada masa aku update full resepi okeh... untuk kelapa goreng tu....mula2 isi ikan tu aku tumbuk dengan lada hitam sikit...dengan beberapa bijik bawang merah...sebatang serai jika suka...tumbuk hancur pastu masuk dlm kuali goreng hingga agak kering...pastu aku baru masukkan kelapa parut...garam...gula...serbuk lada hitam sikit...gaul2 hingga sebati dan kering...kalau xsuka kering cukup sekadar mesra antara kelapa dan isi ikan td dah boleh angkat....kelapa utk nasik kerabu ni sedapnye manis2 sikit....
Untuk sambal lada....Cili kecik tu tumbuk hancur biji dengan garam...campur gula dan perah limau kasturi...xde limau boleh ganti cuka..rasa dah cukup masam masinnya...ley di hidang...
Untuk nasik macam masak nasik biasa la...cuma airnya tu gunalah air perahan bunga telang yg warna biru tu ye....pastu ketuk serai sebatang...daun limau purut carik2 dalam 2 - 3 helai..letak garam sikit...simpulkan sehelai daun pandan....settle dah nasik...
Untuk sambal tumis budu...masak Santan +pekat 4 cawan+2 batang Serai ketuk+ Asam keping +Cili kisar 3 sudu + 2 sudu budu+ Bwg merah + Bwg putih +sikit je Halia + Garam dan Gula melaka...masaklah hingga pecah minyak...ala minyak dr lemak kelapa tu yg keluar dengan cantiknya...hahah...kena sentiasa kacau hingga pekat dan keluar minyak tau....api jangan kuat sangat...
|
Sedap tau |
asalamulaikum....rajinnye...nampak sgt sedap dan lengkap ...akak selalu beli bungkus dari paso malam je...takde kegigihan cam kau dik...kikiki....bukan mals tau "kurang rajin je" hahaha
ReplyDeleteWasalam...idok le rajin...tp org kata kena gak buat even sekali tu je la...hikhik xsusah la....jom la try...sedap
Delete